android2

Pada 21 dan 22 Januari 2017 yang lalu, bertempat di Kolej Komuniti Bentong, Pahang telah di adakan satu program kursus jangka pendek iaitu Kursus Pembangunan Aplikasi Android (Asas) bagi para petugas Pusat Internet 1Malaysia Pengurus dan Penolong Pengurus) khasnya untuk negeri Pahang.

Tujuan kursus pendek ini di adakan adalah untuk melatih para petugas Pusat Internet 1Malaysia mengendalikan kursus android yang telah di pelajari di Kolej Komuniti ke Pusat Internet 1Malaysia masing-masing apabila kursus tersebut telah tamat dengan jayanya.

android3

Kursus Pembangunan Aplikasi Android (Asas) ini adalah program usahasama di anatar Kolej Komuniti Bentong dan Pusat Internet 1Malaysia Kluster Temerloh dan setiap peserta di kenakan bayaran yuran program sebanyak RM 50 bagi program yang berlangsung selama 2 hari.

Seramai 20 orang peserta seluruh negeri Pahang terpilih mengikut kursus pendek pada kali ini kerana tempat adalah sangat terhad dan terpaksa di bahagikan kepada beberapa sesi pada masa akan datang.

android1

Rata-rata peserta yang telah mengikut program kursus jangka pendek ini merasakan bahawa tempoh 2 hari program tersebut di jalankan umpama tidak cukup kerana Kursus Pembangunan Aplikasi Android (Asas) ini memerlukan masa yang lama untuk menguasai asas pengaturcaraan pembangunan sistem android tersebut.

android4

Di sebabkan terdapat rungutan dari para peserta, pihak Kolej Komuniti Bentong berjanji akan mengadakan program Kursus Pembangunan Aplikasi Android (Pertengahan) pada masa akan datang.