Hanif2

Adik Hanif Bin Hashim merupakan salah seorang contoh usahawan muda di Felda Bukit Puchong yang sangat giat berniaga pelbagai produk kesihatan dan kecantikan secara online.

Untuk menterjemahkan perniagaan atas talian beliau sangat aktif mempromosikan dan menjual pelbagai produk menggunakan aplikasi media sosial seperti facebook dan instagram.

Hanif3

Bagi halaman facebook beliau,boleh layari https://www.facebook.com/Hanif_Ibnuhashim. Manakala halaman instagram pula https://www.instagram.com kosmetik_by_hanifhashim.

Hanif4

Beliau telah mula menjalankan perniagaan sejak 2 tahun yang lepas. Ini adalah kerana minat yang mendalam dalam dunia perniagaan disamping dapat menambah pendapatan beliau.

Pendapatan bulanan yang diperoleh adalah sekitar RM 200 – Rm 300 serta jumlah pelanggan adalah terhad sekitar Felda Bukit Puchong dan kawasan yang terdekat.

Hanif5

Melalui bantuan dan tunjuk ajar dari petugas, adik Hanif berjaya mempromosikan produk jualannya dengan baik secara online. Jualan produk turut bertambah dan jumlah pelanggannya turut meningkat. Pelanggan beliau kini bukan sahaja komuniti sekitar Felda Bukit Puchong, malah terdiri dari pelanggan luar daerah dan negeri turut mengetaui mengenai produk jualan beliau.

Beliau juga memanfatkan perkhidmatan internet di PI1M untuk mempelajari pelbagai teknik perniagaan secara online melalui video dan tutorial yang ditonton di laman youtube. Antara teknik yang dipelajari adalah menambah rakan / likers menggunakan teknik yang khusus di laman FB dan Instagram.