00sham1

Puan Shamsina Binti Wahab telah terlibat dalam perniagaan makanan tradional dan moden ini sejak 18 tahun yang lalu di Kota Tinggi, Johor.

Kini Puan Shamsina dan keluarga telah berpindah dan bermaustatin tetap di kampung kelahiran beliau iaitu Felda Bukit Puchong.

Semenjak bermaustatin di kampungnya, beliau tanpa berlengah masa terus berniaga secara kecil-kecilan di mana beliau telah menjual bubur ayam sebagai produk utama jualannya serta beberapa jenis kuih tradisional seperti kuih bakar dan lain-lain lagi.

00sham3

00sham4

00sham5

00sham6

Di sebabkan bubur ayam dan beberapa kuih yang beliau hasilkan sangat sedap dan mendapat sambutan yang hangat oleh penduduk kampung Felda Bukit Puchong, nama beliau terus di kenali dengan cepat dan hasil jualannya sangat laris.

Selain daripada itu, Puan Shamsina turut menerima tempahan kuih-muih tradisional dan moden untuk majlis kenduri dan beberapa majlis keraian yang lain.

00sham2

Selain daripada itu, Puan Shamsina amat peka dengan penggunaan media sosial seperti facebook dan lain-lain lagi bagi menaikkan reputasi perniagaan yang beliau usahakan di mana beliau menggunakan platform facebook dan ternyata langkah yang beliau ambil tersebut membuah hasil yang lumayan sekali di mana rakan-rakan dalam senarai akauan facebook beliau menjadi pelanggan setia perniagaan beliau sehingga kini.

Setelah mengaturkan perjumpaan dengan pihak Pusat Internet Felda Bukit Puchong dengan Puan Shamsina, kami lihat terdapat beberapa slot yang boleh di isi untuk merealisasi kelestarian perniagaan Puan Shamsina pada masa akan datang di mana beberapa modul seperti Asas Grafik Photoshop, Penggunaan Media Sosial seperti Facebook dan Instagram, Modul Pusat Internet iaitu Myshop menjadi intipati kerjasama Pusat Internet Felda Bukit Puchong dan Puan Shamsina untuk Berjaya pada masa akan datang.