KISAH KEJAYAAN USAHAWAN GERAI MAKANAN DAN MINUMAN

Nama        : Nurul Shakila Binti Norzali 

Umur : 23

No. Telefon : 0199370###

Alamat : No.265, Felda Bukit Puchong,28300 Triang.Pahang

Jenis perniagaan : Gerai makanan dan minuman

Adik Nurul Shakila Binti Norzali ini boleh di katakan seorang remaja yang mempunyai wawasan untuk berjaya menjadi seorang usahawanita pada masa akan datang.

Pekara ini boleh di lihat semasa beliau tamat Sijil Pelajaran Malaysia, ramai rakan-rakan beliau telah berhijrah ke bandar tetapi tidak pula beliau.Sebaliknya adik Nurul Shakila ini tidak membuang masa dan terus bekerja di gerai makanan miliki bapanya sebagai pembantu.

Selepas setahun di latih oleh keluarganya, beliau di beri kepercayaan untuk mengendalikan sendiri perniagaan makanan milik keluarga sehingga ke hari ini.

Perwatakan adik Nurul Shakila ini sangat mudah di dekati dan sangat mesra dengan pelanggan-pelanggannya maka tidak hairanlah gerai miliknya sentiasa penuh dengan pelanggan yang datang untuk menjamu selera.

Adik Nurul Shakila turut berkongsi pengalamannya pahit dan manis yang beliau tempuhi selama 3 tahun ini dalam menguruskan perniagaan makanan milik keluarganya.Alhamdullilah dengan berkat kesabaran dan kesungguhan beliau selama ini pendapat kasar bulanan boleh mencecah sehingga RM 5,000.00 lebih sebulan.

Ketika di tanya tentang bagaimana beliau menggunakan platform media sosial untuk mempromosikan perniagaan yang beliau usahakan, adik Nurul Shakila menyatakan banyak pelanggan-pelanggannya berurusan dengan menggunakan aplikasi mudah alih seperti Whats App.

Secara tidak langsung input yang di terima oleh petugas Pusat Internet Felda Bukit Puchong dalam melonjakkan lagi jualan dan servis gerai makanan adik Nurul Shakila ini boleh di kembangkan lagi dengan menggunakan beberapa modul yang bakal di ajar dan di latih seperti aplikasi media sosial seperti facebook dan instagram pada masa akan datang.

Selain daripada itu, beberapa modul lain turut di rancang oleh pihak Pusat Internet Felda Bukit Puchong bagi kemudahan adik Nurul Shakila untuk di kuasai seperti Asas Grafik Photoshop dan Myshop.

FOTO

deklie1

deklie4

deklie5